sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Miten tehdä mies onnelliseksi?


"Mitä sulla on uunissa?" Marenkeja. "Mihis sä oot ne keltuaiset käyttänyt?" Arvaa. "Onks meillä crème brûléeta?" Joo. "(onnellinen hymy)"

En ole koskaan kokeillut créme brûléen tekemistä uunissa, koska hellalla se valmistuu nopeammin. Valkuaisista olen ottanut tavakseni tehdä marenkeja. Kuvassa crème brûléen päälle ei ole vielä poltettu (fariini)sokeria, koska se syödään vasta iltapäivällä ja silloin on niin pimeää, ettei kuvan ottamisesta tule mitään. Sanottakoon se, että Matin ostamana meillä on tohotin ja pienet crème brûlée-vuuat. Ainoat keittiötarvikeet, jotka Matti on ehdottomasti halunnut hankkia.

Crème brûlée (4 annosta)

3 dl kuohukermaa
puolikas vaniljatanko
4 keltuaista
2 rkl sokeria

1. Halkaise vaniljatanko ja raavi veitsellä siemenet sen sisältä. Kaada kerma kattilaan ja lisää vaniljan siemenet ja halkaistu tanko joukkoon.
2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi kulhossa.
3. Kuumenna kerma lähelle kiehumispistettä, mutta älä keitä.
4. Varotoimena täytä tiskiallas jääkylmällä vedellä. Jos massa näyttää siltä, että se juoksettuu, voi kattilan upottaa puolilleen veteen ja vatkata, näin kananmunan kypsyminen hidastuu.
5. Kaada kerma ohuena nauhana keltuaisvaahtoon ja vatkaa vimmatusti samalla. Nappaa vaniljatanko pois ja kaada kerma-keltuaisseos takaisin kattilaan (, jonka voi pestä ja kuivata, mutta minä en viitsi tehdä sitä).
6. Kuumenna miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia koko ajan vatkaten, kunnes seos on paksua. Kuumenna seos mieluummin hitaasti ja pidempään, tällöin juoksettuminen ei ole kovin todennäköistä.
7. Jaa massa pieniin vuokiin ja laita jääkaappiin tekeytymään. Puolisen tuntia ennen tarjoilemista, nosta vuuat jääkaapista huoneenlämpöön. Ripottele fariinisokeria pinnalle ja kuumenna se tohottimella crème brûléen pintaan. En ole kokeillut onnistuuko polttaminen uunissa, mutta epäilen, että lopputulos ei ole yhtä hyvä. Uuni pitää lämmittää grillivastuksella 250-300 asteiseksi ja lykätä vuuat sinne muutamaksi minuutiksi.

Marengit (pellillinen)

4 valkuaista
2,5 dl sokeria

1. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
2. Lisää sokeri kolmessa erässä. Vatkaa lisäysten välillä niin pitkään, että sokeri sulaa valkuaisiin. Voit kokeilla sitä maistamalla marenkimassaa. Jos sokerikiteet raksuvat suussa, vatkaa vielä lisää. Viimeisellä lisäyskerralla myönnän, etten ihan sulaksi jaksa sokeria enää vatkata ja marengit ovat silti onnistuneet.
3. Paista marenkeja 40 minuuttia uunissa ja laita sen jälkeen lämpö pois päältä. Anna marenkien olla jäähtyvässä uunissa niin kauan, että voit ottaa pellin pois uunista ilman patalappuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti