perjantai 1. elokuuta 2014

Kesän ruokaparhautta


Parasta kesän ruokatarjonnassa ovat vihannekset, hedelmät ja marjat. Kotipihasta poimittuna tai kaupasta kannettuna, molemmat hyviä. Mehukkaat nektariinit, ylelliset vadelmat, moneen taipuva kesäkurpitsa ja hunajaiset porkkanat. Yrtit! Uudet perunat! Mansikat!

Uusin herkkuaamiaiseni näkyy yllä. Puuro, jossa pitää olla vähän suolaa, vadelmat ja makeutus. Parasta on hunaja, tänä aamuna jouduin tyytymään sokeriin. Suolaa täytyy laittaa puuroon, jota vadelmien hieno makeus korostuu sitä vasten.

Olemme syöneet tällä viikolla lähes joka päivä kasviksia ja kuskusia. Kuskusia on helppo keittää pieni määrä (kuivaa tavaraa riittää 1 dl kahdelle syöjälle enemmän kuin hyvin) ja siihen voi yhdistää miltei mitä tahansa kasviksia ja yrttejä. Eilen kuskusin maustoi parsakaali, kesäkurpitsa, feta ja pekoni. Tänään hunajaporkkanat ja korianteri. Yhdellä aterialla syö helposti tarvitsemansa puoli kiloa kasviksia.

Proteiiniakin on hyvä saada kasvisten joukkoon. Tähän tarpeeseen kokeilin ensimmäistä kertaa yakitori-vartaita kotona. Tosin varras-osuuden jätin väliin ja paistoin lihat pannulla. Yakitori-kastikkeen voi tehdä possun, kanan tai lohen kaveriksi ja se on superhelppo, sitkaan, makeansuolainen marinadi. Valitut lihapalat pyöräytetään siinä ennen grilliin/pannuun menoa ja marinadia lisätään, ettei se pala pohjaan, niin kauan kunnes lihat ovat kypsät. Yakitori muistuttaa karkkipossua, mutta on paljon nopeatekoisempi ja simppelimmän makuinen japanilaiseen tyyliin.

Yakitori-vartaat

n. 500 g lihaa kohden hyvä yhden osan koko on rkl

4 osaa soijaa
4 osaa sokeria (käytin puolet intiaanisokeria ja puolet tavallista)
1 osa riisiviinietikkaa
1 osa vettä

1. Keitä kastikkeen ainekset kokoon ohueksi siirapiksi (n. 5 min).
2. Upota lihapalat marinadiin ja siitä kuumalle pannulle (tai vartaisiin ja siitä kuumaan grilliin).
3. Vähennä pannun/grillin lämpötilaa, ettei marinadi pala kiinni lihoihin.
4. Lisää marinadia tarpeen mukaan niin, että lihat pysyvät siirappisina ja kiiltäväpintaisina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti