sunnuntai 26. toukokuuta 2013

..talonpoika, kuppari, rikka, rakas...

Viime vuonna kukkapenkkiin pesiytyi monien voikukkien ja muutaman pelttokortteen seuraksi rikkakasvi, jota en tunnistanut. Se levitti mattomaiset kasvustonsa ympäri kukkapenkkiä ja oli tukahduttaa yksivuotisten kasvien taimet kiertymällä niiden ympärille.

Olin kasville vihainen ja kitkin sitä raivopäisenä kukkapenkistä. Se oli nimittäin ovela ja näytti aluksi jonkin ihanan unikon tai malvan taimelta. Muutamassa yössä se kasvoi luikertelevaksi köynnökseksi, jota oli mahdoton tuhota.

Kuva kasvista täältä
Tänä vuonna samainen kasvi pääsi yllättämään. Luulin, että ruiskukat ovat siementäneet penkkiin, koska siinä kulki tasainen rivi pienen pieniä kasvinalkuja. Tänään tajusin, että se on se sama tukahduttajaruoho ja kitkin suutuksissani kaikki taimet pois. Etsin googlesta kyseisen kasvin, jotta löytäisin tavan nitistää se lopullisesti.

Taas kasvi yllätti! Sillä on kaunis nimi, pihatähtimö, ja se tekee hentoja valkoisia kukkia. Sitä voi käyttää ruokana pinaatin tapaan ja sillä on hoidettu ihottumia ja hengitysteitä. Minulle tuli huono omatunto. Lupaan pyhästi, että pihatähtimö saa oman pikku laikun kukkapenkkiimme.

5 kommenttia:

  1. Kiitos tästä. Annan pihatähtimön kasvaa rauhassa etupihalla.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Meillä tuota sanotaan sianruohoksi tai vesiheinäksi. Silloin kun olin muksu ja meillä oli vielä elukoita, tuota kerättiin sioille ruoaksi. Oikeaa nimeä en oo sille tiennytkään. :D

    VastaaPoista
  4. Sillä ilmeisesti on monta eri nimeä ja luin kyllä, että sitä on käytetty sikojen ja kanojen ruokana myös. Se fakta ei vaan synkannut sen runollisen nimen kanssa :)

    VastaaPoista