keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Sormeiltu resepti

Sain ystävältäni Iiltä pyynnön tehdä tätä karpalotorttua ja vaikka en suuri karpalon ystävä olekaan, suostuin, koska kokeilu ja siitä kirjoittaminen tuntui hauskalta idealta.

Toteutuspuoli oli sitten vähän vähemmän hauska ja resepti muuntui alkuperäisestä aika lailla.

Alkuperäisessä ohjeessa pohjaan oli tarkoitus käyttää hasselpähkinää. Skippasin sen heti pois, koska meillä ei ole blenderiä hienontamaan pähkinöitä. Päätin käyttää valmista mantelijauhetta. Uskon tämän päätökseni osuneen maun kannalta oikeaan.

Kun aloin valmistaa torttuun tulevaa karpalocurdia, kaadoin keitetyt karpalot sokereineen ja appelsiinimehuineen pitkin lattiaa. Kiva. Siivosimme siis puoli tuntia. Näissä tilanteissa minulla palaa pinna tositosiTOSI helposti, mutta ihanaihana aviomieheni tajusi kerrankin hoitaa tilanteen hyvin (Matti, olet rakas) ja siivosi puolet keittiöstä, kun vaihdoin karpalon kuorruttamia vaatteita. Karpalot ja appelsiinimehut oli siis menetetty, joten ne vaihtuivat puolukkaan ja klementiiniin.

Eli appelsiinilla maustettu hasselpähkinäpohjainen karpalotorttu vaihtui klementiinillä maustettuun mantelipohjaiseen puolukkatorttuun.

Muita huomioita:
- pohja on tosi karamellimainen, harkitsisin toisenlaisen pohjan tekemistä tai ainakin vähentäisin sokerin määrää vaikkapa puoleen
- puolukkacurd on ihan superhyvää! Tätä teen kyllä pelkiltään laitettavaksi jogurttiin, jäätelöön jne. Tehkää tekin!


Puolukkatorttu

Puolukkacurd

6 dl puolukoita
2 dl sokeria
2 klementiinin mehu
1/2 sitruunan mehu
100 g voita
2 munaa
2 keltuaista

1. Laita kattilaan jäiset puolukat, sokeri ja klementiinin ja sitruunan mehut. Keitä n. 10 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes puolukat ovat mössöä.
2. Paseeraa puolukkamassa (eli muussaa se tiheäsilmäisen siivilän lävitse kulhoon poistaaksesi kuoret).
3. Laita puolukkamassa takaisin kattilaan ja vatkaa siihen voi pieninä paloina.
4. Vatkaa munien ja keltuaisten rakenne rikki erillisessä kulhossa.
5. Kaada kuuma puolukkamassa vähitellen munien ja keltuaisten joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada puolukka-munamassa takaisin kattilaan.
6. Kuumenna puolukkacurdia vielä n. 10 minuuttia koko ajan sekoittaen miedolla lämmöllä, kunnes se on sakeaa. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Pohja

150 g voita
160 g mantelijauhetta
2 dl gluteenitonta jauhoseosta/perunajauhoa/riisijauhoa/vehnäjauhoa
1 1/2 dl sokeria

1. Nypi voin joukkoon mantelijauhe, jauhot ja sokeri. Anna taikinan tekeytyä hetken kylmässä ja painele sitten vuoan pohjalle.
2. Esipaista piirakkapohjaa 175 asteisessa uunissa 15 min. Jäähdytä pohja.

Kokoa piirakka kaatamalla puolukkacurd esipaistetun pohjan päälle. Paista piirakkaa vielä 175 asteessa 15 minuutin ajan. Säilytä jääkaapissa, mutta ota huoneenlämpöön jonkin verran ennen tarjoamista. Minä tarjosin piirakkaa vaniljalla ja sokerilla maustetun ranskankerman kera.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti