sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Ruokamessuilla

Tänä viikonloppuna Kauhajoella Hämes-Havusessa järjestettiin Ruokamessut, jossa vierailimme lauantaina. Messuilla oli paljon ihmisiä ja aamupäivästä melkoinen tungos, joka onneksi hälveni pikku hiljaa iltapäivään mennessä.

Messuilla oli erilaisia pieniä kojuja, jossa sai maistella ja ostaa elintarvikkeita. Ilmajoen makkaramestareilta maistoimme tämän kesän grillaushittiä, pulled pork-leipää, joka oli varsin hyvää.

Alueella oli paljon paikallisia tuottajia, mutta osa oli tullut pidemmänkin matkan. Pisimmän reissun olivat luultavasti tehneet puolalaiset, jotka myivät kojussaan kuivattuja marjoja ja hedelmiä. Maistaa sai muun muassa mukavan kirpsakkaa kuivatua raparperia.
Messuilla oli ilmassa suomalaisen ruokakulttuurin arvostus, mutta kansainvälisellä tvistillä. Monessa kojussa löytyi chutney-tyyppisiä tuotteita kotimaisista raaka-aineista, esitteyssä oli ilmakuivattua kassleria ja Kolatun juustolan pisteessä sai maistaa ja ostaa vuohenmaidosta valmistettuja herkuttelujuustoja, kuten cheddaria.

Kauhajoen ruokahuollon teltassa oli viimevuotiseen tapaan klimppisoppaa. Otimme sitä annokset ja nautimme elokuun auringonpaisteessa. Vaikka klimppisopan ulkonäkö on melko karmaiseva, maistuu se ihan hyvältä. Vähän kuin lihakeittoon olisi laitettu ylikypsää pastaa.
Ruokamessujen jälkiruuaksi ajoimme Kauhajoen keskustaan Valkoiseen puuhun, joka on etelä-Pohjanmaan suloisin kahvila. Yritys sijaitsee vanhassa puutalossa ja kahvilan lisäksi myy keramiikkaa, teetä ja kaikkea hypisteltävän kaunista. Leivonnaiset ovat jenkkityylisiä, amerikan mummojen tuliaisia. Kahvilan Ranskalaisen suklaasilkkipiirakan vuoksi ajaa helposti yli 40 kilometrin matkan!

Valkoisen puun pihalle oli koottu ITE-taiteilija Alpo Koivumäen romusta tekemiä savannin eläimiä. ITE-taide on joskus melko omituista, mutta nämä Koivumäen elefantit, virtahevot ja hevoset olivat miltei inhimillisiä. Lisäksi romurautaa ja muita materiaaleja oli työstetty niin hienosti, että olisi voinut luulla eläimen lihaksiston ja luuston olevan vanhojen autonraatojen alla. Suosikkini oli pihlajan katveessa maailmaa tutkaileva elefantti.

Saaliiksi messuilta saimme mm. MamaGon pienen pussukan rahoille, Kolatun juustolan munajuustoa ja cheddaria, Korpelan myllyn tuotteita lettujauhoista kaurahiutaleisiin, italialaista luomupestoa, toffeeta, tyrnimuroja ja uudet pihlajapuiset paistolastat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti