keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Hyvät pullat

Olen ollut surkea leipomaan pullia. Opiskeluaikana kokeilin pariin otteeseen, mutta niistä tuli aina kivikovia. Totesin, että minun oli paras keskittyä sämpylöihin, koska ne onnistuivat lähes poikkeuksetta olemalla makoisia ainesosista riippumatta. Sitten ostin ystävälleni L:lle lahjaksi oikein perinteisen Kotiruoka-keittokirjan ja nappasin saman opuksen myös omaan hyllyyni. Pian L lähetti viestin, että keittokirjan pullaohje on hyvä ja sillä onnistuu. Uskaltauduin kokeilemaan.

L oli oikeassa, tällä ohjeella pullat onnistuvat varmasti. Niistä tulee pehmeitä ja hyviä. Kirjassa on kaksi ohjetta: "Arkivehnänen" ja "Juhlapulla". Sanomattakin on selvää, että pullan leipominen on aina juhlan paikka, joten jälkimmäinen ohje on omassa käytössäni. Teimme siitä Matin kanssa laskiaispullia.Juhlapullat (12 isoa tai 16 pientä)

2,5 dl maitoa
50 g hiivaa tai 1 1/2 pss kuivahiivaa
1/2 rkl kardemummaa (eli puolikas putkilo)
1 1/4 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 muna
7-8 dl vehnäjauhoja
125 g voita (siis voita!)

1. Kuumenna maitoa kädenlämpöiseksi tai n. 42 asteiseksi hiivasta riippuen.
2. Sekoita hiiva, kardemumma, suola ja sokeri maitoon.
3. Vatkaa joukkoon kananmuna.
4. Alusta jauhot vähitellen taikinaan, se saa jäädä melko löysäksi. Käytä mieluummin vähemmän jauhoja taikinavaiheessa ja leivottaessa lisää niitä leivontalustalle.
5. Pehmitä voita muutama sekuntti mikrossa ja lisää taikinaan alustaen.
6. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
7. Leivo pullat pyöreiksi ja anna kohota vielä vartin verran. Laita uuni lämpenemään pullien kohotusajaksi 200 asteeseen. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria.
8. Paista pullia 10-15 minuuttia 200 asteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti