maanantai 15. kesäkuuta 2015

Stranoffee, rhubaffee... you name it!

Viime vuosien trendileivonnainen on ollut banoffee: keksipohjasta, kondensoidusta maidosta keitetystä kinuskista, kermavaahdosta ja banaanista koottu jenkkiherkku.


Minä en erityisemmin välitä banaanista, mutta kaikista muista banoffeen aineksista kylläkin. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Mitäpä jos banaanin sijasta käyttäisi jotakin muuta... vaikka mansikoita? Ja nimeäisi tortun stranoffeeksi. Googletin stranoffeen ja joku muukin oli ollut yhtä omaperäisen kekseliäs. Rhubaffeeta en edes googlettanut, eiköhän joku raparperin ystävä ole sellaisenkin tehnyt.

Tämä on mielestäni mainio juhannustarjottava ja erittäin helppo valmistaa, vaikka kinuskin keittämiseen meneekin aikaa. Toisaalta, sille ei tarvitse tehdä mitään sillä aikaa ja homman voi hoitaa etukäteen. Ja raparperin, mansikoiden tai banaanin sijasta voi kokeilla vaikka mitä makuvaihtoehtoja: appleffee, rasbeffee, bluebeffee...


Rhubaffee

1 tlk kondensoitua maitoa

1/2 l raparperia pilkottuna
1/2 dl sokeria
(tai vaihtoehtoisesti litra mansikoita)

1 pkt Muro-keksejä (tai 200 g digestivejä tai Bastogne-kandisokerikeksejä)
60 g voita sulatettuna

2-4 dl kermaa
sokeria
vaniljaa


1. Laita kondensoitu maito tölkissään vesikattilaan niin, että vesi peittää tölkin. Keitä miedolla lämmöllä tölkkiä 2,5 h. Käännä tölkki keittämisen puoli välissä. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla tehdä kinuskin mikrossa, tätä en ole itse kokeillut: linkki. Anna jäähtyä.

2. Keitä raparperi ja sokeri hillokkeeksi n. 10 minuutin ajan. Anna jäähtyä.

3. Murskaa murokeksit muruksi. Itse laitan keksit muovipussiin ja hakkaan kaulimella murskaksi. Sekoita muruun sulatettu voi ja painele seos piirakkavuoan pohjalle.

4. Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla ja vaniljalla. Kerman määrää voi säädellä. Meillä asuu taloudessa kermavaahdon rakastaja, joten laitoin 4 dl. 2 dl riittää kuitenkin aivan hyvin.

5. Kokoa piirakka murupohjan päälle. Ensin kinuski levitettynä, sitten raperperihilloke ja lopuksi kerma reunoille. Jos et halua pursottaa kermaa, laita kerma ensin ja hilloke päälle.

2 kommenttia:

  1. Kondensoitua maitoa saa kaupasta myös valmiiksi keitettynä eli karamellisoituna, niin ei tarvitse odotella.

    VastaaPoista
  2. Joo, näin olen ymmärtänyt. Meiltä Ilmajoelta en sitä kaupasta ole bongannut, joten siksi keittelin itse kinuskit.

    VastaaPoista