maanantai 21. syyskuuta 2015

Talon reunuspenkki

Teimme Matin kanssa parin viikon ajan talon reunuspenkkiä. Tai itseasiassa sen valmistelu alkoi jo keväällä, kun jätin nurmikon ajamatta penkin paikalta. Siinä heinä sai sitten kasvaa pitkäksi ja kauniiksi koko kesän. Ainakin näimme etukäteen, miltä paikka näyttäisi vähän korkeammalla kasvustolla (selittää itselleen laiskuri).


Kolme viikkoa sitten Matti kaivoi heinäkasvuston pois ja penkki sai muotonsa. Toissaviikolla minä levitin 14 multasäkkiä pikku hiljaa parin päivän ajan penkin paikalle. (Vannon, etten enää käytä kuin erittäin hyvälaatuista peltomultaa tai ihan oikeaa, seulottua ostomultaa, säästäminen tässä asiassa ei kannata jos vihaa kitkemistä.)Sitten ajelin Seinäjoelle taimistoon inspiroitumaan erilaisista taimista. Minulla ei varsinaisesti ollut mitään ideaa penkin kasveiksi, mutta siellä päädyin vaaleanpuna-kelta-valko-yhdistelmään ja sellaisiin perennoihin, jotka kukkivat syksyllä. Ostin pallohortensiaa, valkoista ja punaista punahattua (tervetuloa perhoset!), pinkkiä ja valkopinkkiä syysleimua sekä keltaista tarha-alpia.


Perennoilla ei vielä penkkiä täytetty, mutta ajattelin tehdä sen pikku hiljaa ja juuri oikeat kasvit valiten. Sitten kävi niin, että hermostuin etupihan penkkiin ja purin siitä lähes kaikki kasvit. Ja siitä se ajatus sitten lähti.


Perennoiden kaveriksi tuli etupihan penkistä neljä hortensiaa, jotka eivät näkyneet aiemmasta penkistä mihinkään. Lisäksi hain entisestä ruusutarhastamme (se tulee proosallisempaan käyttöön Veen hiekkalaatikoksi) Pohjantähti-köynnösruusua ja juhannusruusua (sen alle siis hautasin aiemmin esitellyn hevosenkengän). Ja penkki olikin yht`äkkiä valmis noin vain! Odotan jo malttamattomana aikaa vuoden päässä, kun kasvit ovat rehevöityneet ja ruusu kiertää pitkin seinää...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti