maanantai 26. lokakuuta 2015

Vaateviikko, osa 1: Lastenvaatteiden kotimaisuudesta

Vee kotimaisissaan
Body& Housut: Tutta
Hymy-helistin: Paapu
Rinki-syöttuoli: Seimi

Päätin pitää näin syksyn muotiviikkojen jälkeen oman pienen vaateviikkoni. Blogissa ei kovin usein näy vaatteita, vaikka niistäkin olisi ihan kiva blogata. Mutta nytpä korjaan tilanteen pitämällä kokonaisen viikon blogia vaatteista.

Ajattelin aloittaa lastenvaatteilla, sillä niitä olen päässyt hankkimaan viime aikoina kaikista eniten. Nyt Veen kasvu näyttää taittuneen, joten koot menevät enemmän kuin pari kuukautta, joten on hyvä aika alkaa panostaa laatuun.

Tein laadukasta tutkivaa journalismia (lue googletin) ja etsin kotimaisia lastenvaatemerkkejä. Aika monta niitä löytyikin, vaikka kotimaisuus on tässä melko väljä käsite. Olen tähän valinnut sellaisia yrityksiä, joiden tuotteet ovat joiltakin osin miellyttäneet minua.

Lueskelin yrityksistä hiukan ja huomasin, että kotimaisuus koskee usein pelkästään suunnittelua. Yritykset kuitenkin kertovat nettisivuillaan avoimesti, miten tuotantoprosessi maailman mittakaavassa sijoittuu. Olen tiennyt, että Reima ja Tutta ostavat kankaat ja ompelun muualta, mutta hyvinkin kotimaisiksi brändätyt GugguuMainioNosh ja Papu toimivat samoin.

Yhden yrityksen löysin, jossa kotimaisuusaste ei selvinnyt nettisivujen perusteella, mutta jossa ainakin design on kotimaista. Kyseessä on Viljamin puoti, jossa myydään paljon muutakin kuin pelkkiä lasten vaatteita.

Loppujen lopuksi paljon lokaa kotimaisuusasteestaan saanut Marimekko suunnittelee tuotteensa Suomessa, mutta lisäksi valmistaa osan kankaista ja vaatteistaan täällä. Prosessistaan enemmän kuin vain suunnittelun, joko vaatteiden ompelun tai vaatteiden ompelusta ja kankaista pienemmän tai suuremman osan, tekevät MetsolaAarrekidPunainen norsu,  Vimma,  Kimperi,  Paapero,  Sampsukka, Napikas, Höö ja Myllymuksut.

Tällä otannalla löysin vain yhden ainoan prosessiltaan täysin kotimaisen lastenvaatemerkin. Alkaen suunnittelusta kankaiden valmistuksen kautta ompeluun saakka kokonaan kotimaisin voimin hoitaa  Melli Ecodesign. Minulla (tai siis Veellä) ei ole kyseisen merkin vaatteita, mutta melkein voisin mielenkiinnosta tilata jonkun kokeiluun.

ps. tulipa osuva postaus: ystäväni A rakastaa (kotimaisia) lastenvaatteita ja hänellä on tänään syntymäpäivä, onnea A!

2 kommenttia:

  1. Voi ihanainen <3 Totta, rakastan laadukkaita eettisesti tuotettuja lastenvaatteita, kotimaisuus on tärkeää, mutta tänäpäivänä on tosiaan vaikea löytää täysin kotimaista, koska ompeluttaminen on niin kallista ja ilmeisesti myöskään ompelimoja ei juurikaan enää ole. Gugguun tuotteista merinovillaiset asusteet ovat täysin kotimaisia, muut tehty valvotuissa olosuhteissa lähellä (viro, baltia? en muista tarkkaan), niin kuin monella muullakin merkillä, ompelu on melkein pakko tehdä muualla. Arvostan myös laadukkaasti tuotettuja pohjoismaisia merkkejä kuten molo kids ja mini rodini. Onneksi näissä vaatteissa myös hinta ja laatu kulkevat käsikädessä :)

    VastaaPoista
  2. Hehee, sitä arvioin seuraavassa postauksessa Veen vaatteilla :) hauskaa synttäriä vielä!

    VastaaPoista