maanantai 3. kesäkuuta 2013

Tee-se-itse viljelylaari

Ja siitä se ajatus sitten lähti...
Tonttimme on vanhaa peltomaata ja paikoin hyvin savinen. Koska piha oli hoitamatta niin kauan, pursuaa se juolavehnää ja voikukkaa.

Ajatus yrttimaan perustamisesta maahan tuntui ylivoimaiselta. Kitkeminen ei nimittäin ole lempipuuhiani. Olen hoitanut yhden kesän vanhalla pellolla palstaa ja kitkin epähuomiossa porkkanan taimetkin maasta pois.

Kalenterissa näyttää uhkaavasti olevan kesäkuu, joten yrttien kylvämisaika alkaa vedellä viimeisiään. Viljatkin olisi kuulemma hyvä kylvää kesäkuun puoleen väliin mennessä. En usko yrttien käyttäytyvän eri tavoin, jos mielin saada satoa. Sunnuntaina päätimme siis rakentaa laarit.

Ne valmistuivat näin:

1. Anna kanssaihmisesi ja hänen isänsä rakentaa terassi. Ostakaa lautoja niin monta, että niitä jää yli. Säilytä lautoja autotallissa vuosi.

2. Lue googlesta viljelylaarin teon ohjeita. Kauhistu siitä, että painekyllästetty lauta on ongelmajäte ja sitä ei ehdottomasti saisi käyttää mihinkään rakentamiseen. Pode hetki huonoa omaatuntoa. Päädy kuitenkin siihen ratkaisuun, että vuoraamalla viljelylaarin muovilla säästyt myrkyiltä. Ohita kaikki kommentit siitä, että muovihan se vasta ympäristötuhon aiheuttaa.

3. Helteisenä sunnuntaina päätä rakentaa viljelylaarit.

4. Yritä hahmottaa 90cmx90cm kokoinen laatikko päässäsi. Jos hahmotuskykysi on heikko, pyydä kanssaihmistä vertaamaan sitä johonkin konkreettiseen asiaan. Meillä se asia oli puolikas ruokapöytä.

5. Käy appivanhempiesi maatilalla sirkkelöimässä laudat 90 cm mittaisiksi pätkiksi. Kokeile sirkkeliä itsekin, se on ihan hauskaa.

6. Kanssaihmisesi isä todennäköisesti säilöö erinäisiä asioita talteen. Kaiva hänen varastostaan kakkoskakkosta. Opi, että kakkoskakkosen mittayksikkö ei ole sentti vaan tuuma. Sirkkelöi kakkoskakkonen 65 cm mittaisiksi pätkiksi, näin viljelylaarista tulee mukavan korkea, etkä joudu kyykkimään kasvimaalla.

7. Kiinnitä viisi lautaa kakkoskakkoseen ruuveilla, jotka otit sirkkelöintikeikalta mukaasi (jos kanssaihmisesi isä on sitä säilövää mallia)  tai ostit rautakaupasta. Kaksi ruuvia per lauta on hyvä. Tarkista, että ruuvit kestävät ulkoilmassa.

8. Tee ensin laarin päädyt, sen jälkeen sivut. Tässä tarvitset kanssaihmistä avuksesi. Laarista on mahdotonta saada edes jokseenkin neliötä ilman apua.

9. Lähetä kanssaihmisesi kauppaan ostamaan mehua ja jää voimiesi tunnossa ruuvaamishommiin. Ostoslistalle 2 pakettia jätesäkkejä, joilla vuorataan laarit.

10. Tässä vaiheessa sinulla on jo hiki. Onneksi kanssaihminen palaa kaupasta ja ymmärtää tuoda mukanaan jätskit.

11. Kanna hienot, rustiikkiset laarisi kanssaihmisen kanssa paikoilleen. Katso niitä pitkään ja vaihda niiden paikkaa. Jää edelleen miettimään ovatko ne nyt oikeassa paikassa. Kiellä kanssaihmistä, ettei hän vielä saa laittaa niitä lopullisesti paikoilleen tekemällä rautakangella maahan rei`ät, joihin laarin jalat upotetaan.

12. Aloita laarien vuoraaminen. Tähän tarvitset muuten niittipyssyn. Ärsyynny, koska kyykkiminen saa hien valumaan silmiin. Kanssaihmisen tehtävä on tässä vaiheessa olla lievän kiukuttelun kohteena. Varoita kanssaihmistä ajoissa.

13. Opettele miten niittipyssyyn laitetaan lisää niittejä. Jatka vuoraamista loppuun saakka. Kuusi jätesäkkiä menee yhteen tämänkokoiseen laariin. Kolme ensin "pohjaksi" ja kolme pitkittäin kylkiä myöten kiinni.

14. Ihaile kättesi töitä. "Ihan itte tein."



4 kommenttia:

  1. Hieno laatikko!
    Ja Inkeri!! :)

    P

    VastaaPoista
  2. Inkeri on oikein hieno (laarista en mene 100% takuuseen). Ne pyydysti muuten samana päivänä valtavan ison rotan ja vei sen kukkapenkkiin näytille, mamma ei ollut kovin iloinen törmätessään rottaan. Kuului vaan: "Mattiiiii!"

    VastaaPoista
  3. Tää oli hauska. Ootte te käteviä :D

    VastaaPoista
  4. Tää on niin ihana, en kestä :D <3

    VastaaPoista