torstai 15. elokuuta 2013

Key West lime pie


Mökillä selailin äidin ruokaohjevihkoa. Äiti rakastaa jälkiruokia. Erityisesti sellaisia, joissa on sitruunaa tai marenkia.

Sitruuna ja marenki jäivät kummittelemaan päähäni ja päätin testata Key West lime pieta (tunnetaan myös Key lime pie).

Marengin lisäsin päälle, koska täytteestä jäi valkuaisia ja joissakin ohjeissa sitä oli kermavaahdon sijaan piirakan päällä. Piirakka on kuitenkin sen verran makea, että sekä marengin että kermavaahdon voi jättää suosiolla pois. Limeä voisi myös lisätä.


Key West Lime Pie

Pohja:
300 g Diestive-keksejä
100 g sulatettua voita

Täyte:
5 kananmunan keltuaista
1 purkki kondensoitua maitoa (n. 400 g)
1 dl limemehua (mulla meni 5 limeä)

Valinnainen marenki:
5 kananmunan valkuaista
1,25 dl sokeria


1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Murskaa keksit ja sekoita sulatettu voi niihin. Painele seos irtovuuan pohjalle.
3. Vatkaa keltuaiset sekaisin vaahtomaiseksi. Lisää limemehu ja kondensoitu maito. Vatkaa vielä hetki.
4. Jos teet marengin, voit valmistaa sen nyt. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja koko ajan vatkaten niin, että se sulaa valkuaisvaahtoon.
5. Lisää täyte keksipohjan päälle ja lusikoi marenki täytteen päälle.
6. Paista uunissa 15 minuuttia. Täyte ei tarvitse hyytymisaikaa uunissa, koska jokin kemiallinen reaktio kypsentää keltuaiset muutenkin hyytelöksi. Uunissa käynti on siis marenkia varten.
7. Jäähdytä ainakin tunti jääkaapissa, mielellään kolme.

2 kommenttia:

  1. Eikö keltuaien "erotu" kun siihen kaataa happaman limemehun? Jääkö se täyte sitten löllöksi vai pysyykö palana kun leikkaa lautaselle?
    Oliko hyvää??

    P

    VastaaPoista
  2. Joo, se vähän niin kun erottuu, ilmeisesti sitä ilmiötä käytetään molekyyligastronomiassa hyväksi enemmän. Piirakan täyte jäi vähän hyytelömäiseksi, mutta pala pysyi kuosissaan kun sen laittoi lautaselle.

    VastaaPoista