sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Aivan tosi hyvä raparperi-juustokakku

Laitoin viime vuonna vadelmapuskien kylkeen kolme raparperia kasvamaan, mutta ne olivat vielä viime kesänä niin hentoisia, ettei niitä uskaltanut poimia. Tänä vuonna ne nousevat maasta voimaa uhkuen, joten olen jo muutaman kerran käynyt napsimassa parhaimmat varret jatkojalostukseen.

Olen tehnyt raparperisorbettia ja sitä pellille tehtävää raparperipiirakkaa, jota kaikki ovat lapsena syöneet. Tosin puolitin aineet ja tein sen pienempään vuokaan. Eilen kehittelin ihan itse (!) mustikka-juustokakku-reseptistä raparperiversion ja kyllä oli hyvää. Parempaa kuin alkuperäinen resepti (havainnon objektiivisuus testattu Matilla, se oli samaa mieltä).


Raparperi-juustokakku

Pohja
175 g voita sulatettuna
150 g kaurakeksejä
4 dl kaurahiutaleita
3 rkl fariinisokeria

1. Hienonna kaurakeksit. Minä teen niin, että laitan ne muovipussiin ja hakkaan kaulimella jauhoksi (hyvä stressinpurkukeino myös!). Sekoita kaikki aineet yhteen ja painele vuoan pohjille ja reunoille (vuokaa ei tarvitse korppujauhottaa). Tiivistämisapuna kannattaa käyttää juomalasia. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi ja napsauta samalla uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Täyte
400 g tuorejuustoa
250 g mascarponea
120 g smetanaa
3/ 4 dl sokeria
2 munaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 vaniljatangon siemenet tai reippaasti raastettu määrä myllystä

1. Sekoita täytteen aineet keskenään kulhossa ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi.
2. Kaada täyte pohjan päälle ja nakkaa uuniin 40-45 minuutiksi.

Päällinen
1 liivatelehti
250 g (5dl) raparperia kuorittuna ja paloiteltuna
3/4 dl mansikkahilloa
1/2-1 dl sokeria (maistele haluatko kirpakamman vai makeamman täytteen)
1/2 dl vettä

1. Kun juustokakku on uunissa, valmista päällinen. Ensin laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen.
2. Kumoa raparperi, hillo, sokeri ja vesi kattilaan ja kiehuta miedolla lämmöllä kunnes raparperit ovat pehmeitä.
3. Kun raparperiseos on pehmeää, lisää liivatelehti kattilaan ja vatkaa vimmatusti, jotta se sulaa. Anna päällisen jäähtyä sen aikaa, kun kakku on uunissa.
4. Kun kakku on tullut uunista ja hiukan jäähtynyt, lusikoi täyte varovasti kakun päälle. Laita kylmenemään jääkaappiin kolmeksi tunniksi (me kyllä oltiin hätähousuja ja maistettiin kakkua jo puolentoista tunnin jälkeen; se oli lämmintä, mutta pysyi kasassa hyvin).

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa syntisen hyvältä. Ehkä tätä on jopa pakko kokeilla... Raparperia pukkaa niin mahdottomasti, että olen jo yhden sylillisen vienyt työkaverille.

    Ja joo - vastasin jo omassa blogissani, mutta ilman muuta kirjan saa multa lainalle, jos ei kirjastosta löydy.

    VastaaPoista
  2. Se oli oikein hyvää, myös Leena P. kävi maistamassa, kun haastattelin sitä liittyen Pännän vetämiseen. Voit kysyä siltä vielä objektiivisemman arvion :) Ilmoittelen sulle, kun olen käynyt kirjastossa, että löytyykö kyseistä opusta.

    VastaaPoista
  3. Teetkö sä Leenasta juttua?

    VastaaPoista
  4. Teen yhtä kasvatustieteen tehtävää, joka liittyy mun proseminaariin.

    VastaaPoista