perjantai 20. kesäkuuta 2014

Juhannuksen jälkiruoka

Minulla ei ole mitään suuria juhannusruokaperinteitä. Oikeastaan vain se, että jonakin päivänä pitää syödä uusia perunoita. Muuten menu on vapaa. Jälkiruuaksi en raatsinut ostaa mansikoita, koska ne olivat superkalliita (4,95 e/250g!). Päätin sitten hakea pihaltamme ilmaisia raparpereja ja leipoa koe-erän raparperimuffinsseja. Niitä tarjotaan myös Lauroselan kahvilassa maanantaista eteenpäin.

Tämän ohjeen myötä, iloista juhannusta!


Raparperimuffinssit (12 kpl)

115 g voita
115 g sokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria tai -uutetta
115 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl maitoa
1-2 dl pieneksi silputtua raparperia (2 pientä vartta)

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Jos voi on jääkaappikovaa, voi sitä käyttää pehmenemässä mikrossa muutaman sekunnit ajan.
2. Vatkaa kananmunat yksitellen voi-sokeri-seokseen.
3. Sekoita jauho ja leivinjauhe sekä vaniljasokeri (mikäli käytät sitä) yhteen. Jos käytät vaniljauutetta sekoita se maidon kanssa yksiin.
4. Lisää kevyesti sekoitellen vuoronperään maito ja jauhoseos taikinaan. Lisää raparperit.
5. Nostele kahdella teelusikalla taikina muffinssivuokiin. Jos sinulla on muffinssipelti, laita vuuat sen koloihin. Näin muffinssit pysyvät muodossaan paremmin.
6. Paista 175 asteisessa uunissa 15-20 min. Jäähdyttele muffinsseja hetki pellillä (n. 10 min) ja nosta sitten pöydälle viilenemään.

Kuorrute

130 g voita
200 g tuorejuustoa
n. 3,5-4 dl tomusokeria
ripsaus kanelia

1. Sekoita voi ja tuorejuusto yhteen. Jos voi on kovaa, käytä sitä mikrossa hetki.
2. Lisää kuorrutteeseen tomusokeri ja kaneli. Tässä voi mennä vähän maun mukaan, alkuperäisessä ohjeessa tomusokeria laitettiin koko paketti, joka oli (jopa!) minun makuuni ihan liian makeaa. Maistele siis kuorrutetta ja päätä mikä on sopiva määrä sokeria ja mikä kanelia.
3. Pursota täyte muffinssien päälle joko aloittaen reunoilta ja päättyen keskelle (silloin kuorrutteeseen tulee huippu) tai aloittaen keskeltä ja päätyen reunoille (silloin saat ruusun näköisen kuvion, minun muffinsseissa kuvio oli tehty näin päin). Kuorrutetta tulee melko paljon, joten pursotuksessa ei tarvitse ollenkaan säästellä.
4. Koristele syötävillä kukilla ja lehdillä. Itse käytin orvokkeja ja mustaherukan lehtiä. Muita syötäviä kukkia ovat mm. kehäkukka, ruusu, apila, maitohorsma, krassi, ruiskukka, samettikukka ja malva.

1 kommentti:

  1. Kiitos taas reseptistä. Tätä täytyy kokeilla, kun raparperia kasvaa yli oman tarpeen.

    VastaaPoista