perjantai 17. lokakuuta 2014

Panzanella eli italialainen leipäsalaatti

Matti oli viime viikolla poissa kotoa muutaman päivän. Aina kun näin tapahtuu, tiedän tasan tarkkaan mitä syön. Tomaatteja!

Matti ei jostakin syystä pidä tuoreista tomaateista. Olen yrittänyt maistattaa niitä myös aurinkokuivattuna, mutta nieleminen näyttää niinkin olevan vähintäänkin hankalaa. Joudun siis nauttimaan tuoretomaattiruokia ylhäisessä yksinäisyydessäni. Minulla on kolme vakio-tomaattireseptiä, joita tuolloin käytän. Yksi niistä on italialainen, tarkemmin toscanalainen, leipäsalaatti panzanella.

Tuoretomaattireseptejä kannattaisi tietenkin tehdä silloin kun tomaatit ovat mehukkaimmillaan, sillä usein ne perustuvat tomaatin mehuun. Niin tämäkin resepti. Se kuitenkin menettelee myös ei-niin-mehukkailla-tomaateilla. Panzanellaa lienee niin monta versiota kuin on tekijöitäkin ja siihen voi hukuttaa miltein mitä vaan vihanneksia. Olennaisinta on kuitenkin käyttää leipää, tomaattia, oliiviöljyä ja basilikaa.


Panzanellaa varten annan ohjeen pelkillä raaka-aineilla, suhteet voi kukin päättää itse.

Hiukan kuivahtanutta vaaleaa leipää
Tomaatteja
Basilikaa
Oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria
Sitruunamehua
Kapriksia

Pilko leipä ja kaada kulhoon. Pilko tomaatit ja kaada leipäpalojen päälle. Lisää oliiviöljy ja basilika sekä mustapippuri ja suola. Anna tomaattien mehustua suolasta hetki ennen kuin sekoitat loput aineet salaattiin. Anna tekeytyä hetki.

Itse lisäsin salaattiin fetajuuston lopun. Siihen voi hyvin myös grillata/paistaa kesäkurpitsaa, paprikaa tai munakoisoa, pilkkoa kurkkua tai avokadoa. Myös edellisen päivän jääneet kasvikset sopivat hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti