maanantai 5. tammikuuta 2015

Outoja luonnonilmiöitä

Olen tänään lueskellut olohuoneessa aamupäivän ja muutaman kerran ikkunaan kopautti joku. En sen enempää kiinnittänyt huomiota asiaan ja jatkoin lukemista. Vasta kun Emma tuijotti keittiön pöydällä herkeämättä ulos ikkunasta, käänsin minäkin katseeni pihalle.


Aluksi huomasin sotketun lumen ja sen jälkeen möykyn, jonka luulin olevan jokin rengas. Lähempää tarkastellen rengas vaikutti harvinaisen elävältä.

Pieni lintuparvi oli asettunut ympyrämuodostelmaan lämmittelemään toisiaan kahdenkymmenen asteen pakkasessa. En ole ikinä nähnyt moista! Linnut selkeästi tiesivät mitä tekivät, niin hieno muodostelma oli. Yritin googlettaa asiaa, enkä löytänyt millään hakusanoilla samankaltaista kuvaa. En myöskään tunnistanut varmuudella lintuja. Ne eivät olleet mitään pikkulintuja, vaan melko isoja, hiukan pienempiä kuin kyyhkynen. Aika paljon samaa näköä niissä on kuin koiraspeipossa ja lämmittely sopisi asiaan, peipon kun kuuluisi talvehtia läpimässä. Tietääkö joku teistä mikä lintu on kysymyksessä ja onko joku nähnyt vastaavaa lintumuodostelmaa?

3 kommenttia:

 1. Ohhoh! Enpä oo ikinä nähnyt vastaavaa. Raukkaparat palelevat kun ei oo hankea, mihin tehdä kieppiä. Hienot kuvat oot saanut. Sanoisin, että ovat peltopyitä.

  VastaaPoista
 2. Sosiaalista yhteislämpöä käyttää hyväkseen mm. hippiäiset ja pyrstötiaiset: ne nukkuvat oksalla vieri vieressä, ja yön mittaan reunimmaiset siirtyvät keskelle rivistöä lämmittelemään. Peltopyyparvi kaivaa lumeen yhteisen avokiepin, jossa linnut lämmittävät toisiaan.

  http://www.oulu.fi/northnature/finnish/Suomi/talvikansio/talviankara1.html

  Kuva oli ihan Luontoilta materiaalia.. Melkeen voi kuvitella miten ne alkaa avaamaan tätä kysymystä ja samalla Ilkka Koivisto voisi piirtää jotain.

  P

  VastaaPoista
 3. Siis mähän lähetin tän jo luontoiltaan :) Mutta hyvä, että asia selvisi myös tätä kautta.

  VastaaPoista